Friday, 8 November 2013

Fikir Dan PilihSangat suka kata kata ni. Jadikan lah diri kita seorang manusia yang berguna kepada orang lain. Jika tak mampu untuk menyumbang tenaga yang besar , yang kecil kecil pun sangat diperlukan. Di mana mana pon keberadaan kita , walaupun bukan di negara sendiri , walaupun tiada komuniti Islam di tempat tu , tapi kita tahu tugas kita , kita sedar apa yang perlu dibuat , bagaimana dan macam mana yang perlu dilaksanakan.

Kebanyakan daripada kita selalu rasa rendah diri , selalu rasa "aku tak pandai cakap macam dia..aku tak banyak ilmu macam dia..aku tak pandai itu..aku tak pandai ini..dan bla bla bla" , tapi kita jarang untuk cari kelebihan kita yang boleh disumbangkan. Aku selalu peringatkan diri sendiri , jika aku tak mampu menjadi orang yang berkata kata di hadapan , aku jadi tukang buat air pon jadilah. Kita menyumbang ikut kemampuan diri , kerana manusia itu sendiri punya kelebihan masing masing. Jangan sibuk mengharapkan kita menjadi seperti dia , tapi kita berusaha perbaiki kelemahan diri dan menyumbang dengan cara kita sendiri. 


Janji Allah itu pasti. Islam akan menang. Cuma bila waktunya dan bagaimana itu kita tak tahu. Jika kita sendiri dah tahu pengakhirannya , kita masih nak jadi orang yang memerhati sahaja? Atau antara orang yang membantu?
p/s : taip taip sambil dengar lagu ni :)

No comments:

Post a Comment