Thursday, 20 April 2017

Pergimu Tanpa Pesan

*dalam kenangan*

Mak.

Mak saudara yang aku panggil Mak. Semua orang panggil Mak. Mak pergi tanpa pesan. Semuanya berlaku terlalu pantas. Tapi syukur , aku berada di Malaysia waktu tu. Dan syukur Allah kuatkan hati aku untuk pergi hospital teman Kaksu (anak sulung Mak) hari khamis (6 April 2017) tu. Kebetulan aku ada janji dengan Syida nak keluar. Tapi aku batalkan dan mintak tolong Syida hantar ke hospital.

Petang tu , aku , kakak , kaksu dan along ada bersama Mak. Aku dapat suapkan Mak. Aku dan kakak dapat bawak Mak ke bilik air dan lapkan Mak. Kami dapat buat benda yang Mak buat waktu kami kecil.

Balik dari toilet , aku tinggalkan Mak di katil dan aku pergi pulangkan wheelchair. Kembali semula aku nampak Kaksu dah nangis. Aku tanya kakak. Aku nampak semua doctor dan nurse dan berkerumun dekat katil Mak. Waktu tu aku tahu Mak dalam keadaan kritikal.

Mak.

Dah dua minggu. Tapi kami masih lagi rasa Mak ada dengan kami. Bila berkumpul , mesti ada sebut nama Mak. Setiap apa yang kami buat , kami cakap mesti ada selitkan nama Mak. Terkenangkan Mak buat itu , Mak buat ini , suara Mak. Ya Allah. Hanya Tuhan yang tahu betapa kami kasihkan Mak. Kami bersyukur Allah pinjamkan Mak pada kami. Mak penyeri. Dan syukur Allah beri peluang pada Adik untuk bawak Mak jalan-jalan dekat Jepun. Kami doakan Mak tenang di sana. Al-Fatihah untuk Mak yang kami sayang.

No comments:

Post a Comment